top of page
Τροφική Δηλητηρίαση και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα

Τροφική Δηλητηρίαση και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα

3 September 2024

Οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες και η χαλαρή στάση απέναντι στην ασφάλεια των τροφίμων μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης και άλλων γαστρεντερικών παθήσεων. 

Η τροφική δηλητηρίαση προκαλείται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή ποτών, που περιέχουν βακτήρια όπως Salmonella, E.coli Listeria κ.ο.κ, καθώς και ιούς και παράσιτα. Οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη αυτών των παθογόνων, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.

Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να προστατευτούμε, ιδίως όταν επιλέγουμε να φάμε έτοιμα φαγητά ή σε εστιατόρια

Τροφική Δηλητηρίαση

Η τροφική δηλητηρίαση προκαλείται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή ποτών. Συνηθέστεροι παθογόνοι οργανισμοί περιλαμβάνουν τα βακτήρια όπως Salmonella, E. coli και Listeria, οι ιοί όπως ο Norovirus, και τα παράσιτα όπως το Giardia. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης αυξάνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να περιλαμβάνουν:

- Ναυτία

- Εμετό

- Διάρροια

- Κοιλιακό άλγος

- Πυρετό


Πρόληψη

Για να μειώσετε τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

1. Πλύσιμο χεριών: Πλύνετε τα χέρια σας καλά πριν το φαγητό και μετά τη χρήση τουαλέτας.

2. Σωστή αποθήκευση τροφίμων: Διατηρήστε τα ευπαθή τρόφιμα στο ψυγείο και αποφύγετε την έκθεσή τους σε θερμοκρασίες δωματίου για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

3. Μαγείρεμα σε σωστές θερμοκρασίες: Βεβαιωθείτε ότι το φαγητό μαγειρεύεται σε επαρκείς θερμοκρασίες, ώστε να εξοντωθούν τα παθογόνα.

4.  Χρησιμοποιήστε ξεχωριστά μαχαίρια και σανίδες κοπής για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα.


Πρόληψη Τροφικής Δηλητηρίασης από Έτοιμα Φαγητά και Εστιατόρια

Για να μειώσετε τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης όταν τρώτε έξω, είναι σημαντικό να προσέξετε τα εξής:


1. Επιλογή Εστιατορίου:

   - Έρευνα: Διαλέξτε εστιατόρια με καλές κριτικές και υψηλή βαθμολογία για την καθαριότητα και την ποιότητα των τροφίμων.

   - Άδεια Λειτουργίας: Βεβαιωθείτε ότι το εστιατόριο διαθέτει τις απαραίτητες άδειες και ελέγχεται τακτικά από τις υγειονομικές αρχές.

2. Καθαριότητα και Υγιεινή

   - Περιβάλλον: Παρατηρήστε την καθαριότητα του χώρου, των τραπεζιών και των σερβιτόρων. Αποφύγετε τα μέρη που φαίνονται βρώμικα ή ακατάστατα.

   - Υγιεινή Σερβιτόρων: Προσέξτε αν οι σερβιτόροι φορούν καθαρά ρούχα και αν ακολουθούν βασικούς κανόνες υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών.

3. Σερβίρισμα και Αποθήκευση Τροφίμων

   - Θερμοκρασία Τροφίμων: Βεβαιωθείτε ότι τα ζεστά φαγητά σερβίρονται καυτά και τα κρύα φαγητά σερβίρονται δροσερά.

   - Αποφυγή Buffet: Αν είναι δυνατόν, αποφύγετε τα buffet, καθώς τα τρόφιμα μπορεί να μένουν εκτεθειμένα για μεγάλα χρονικά διαστήματα και σε μη κατάλληλες θερμοκρασίες.

4. Ασφαλής Επιλογή Πιάτων

   - Θαλασσινά: Προτιμήστε καλά μαγειρεμένα θαλασσινά και αποφύγετε τα ωμά ή ημίψητα.

   - Κρέατα: Βεβαιωθείτε ότι το κρέας είναι καλά ψημένο (well-done) και αποφύγετε τα ωμά (rare) ή medium-rare.

   - Φρούτα και Λαχανικά: Προτιμήστε φρούτα και λαχανικά που μπορείτε να ξεφλουδίσετε οι ίδιοι από τη στιγμή που δεν μπορείτε να γνωρίζετε αν έχουν πλυθεί καλά. 

5. Νερό και Ποτά

   - Νερό: Προτιμήστε εμφιαλωμένο νερό και αποφύγετε τον πάγο που μπορεί να έχει παραχθεί από μη ασφαλές νερό.

   - Ποτά: Αποφύγετε ποτά που δεν είναι καλά καλυμμένα ή που μπορεί να έχουν μείνει εκτεθειμένα για πολύ ώρα.

Άλλες Γαστρεντερικές Παθήσεις

Εκτός από την τροφική δηλητηρίαση, το καλοκαίρι αυξάνεται και η συχνότητα άλλων γαστρεντερικών παθήσεων όπως οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες και οι αφυδατώσεις.

Ιογενείς Γαστρεντερίτιδες

Οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες προκαλούνται από ιούς όπως ο Norovirus και ο Rotavirus. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονη διάρροια, έμετο και κοιλιακές κράμπες. Η μετάδοση γίνεται μέσω μολυσμένων τροφίμων, νερού ή άμεσης επαφής με μολυσμένα άτομα.

Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση είναι μια κοινή κατάσταση κατά τους θερινούς μήνες, ιδιαίτερα σε άτομα που συμμετέχουν σε έντονη φυσική δραστηριότητα ή εκτίθενται στον ήλιο για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δίψα, ξηροστομία, σκοτεινά ούρα, κόπωση και ζάλη.


Πρόληψη

1. Ενυδάτωση**: Καταναλώνετε άφθονα υγρά, ειδικά νερό, και αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης.

2. Προστασία από τον ήλιο**: Φοράτε καπέλο, γυαλιά ηλίου και αντηλιακό, και αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο κατά τις ώρες αιχμής (11 π.μ. - 4 μ.μ.).

3. Υγιεινή**: Ακολουθήστε σχολαστική υγιεινή, ειδικά όταν ταξιδεύετε ή βρίσκεστε σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης.


Τι να Κάνετε σε Περίπτωση Λοίμωξης

Αν υποψιάζεστε ότι έχετε πάθει τροφική δηλητηρίαση ή άλλη γαστρεντερική πάθηση:

1. Πίνετε πολλά υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

2. Ξεκουραστείτε όσο περισσότερο γίνεται.

3. Αν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή επιμένουν, επικοινωνήστε άμεσα με έναν γιατρό. Ιδιαίτερα σε περίπτωση εμφάνισης αιματηρών κοπράνων, υψηλού πυρετού ή έντονου κοιλιακού πόνου, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Με λίγη προσοχή και την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης και άλλων γαστρεντερικών παθήσεων. 


bottom of page